Om u optimaal van dienst te zijn, werken de klinieken van Elke Dierenarts op afspraak.

Elke Dierenarts - Konijnenblog

April 2024

Het senior Konijn

Wist u dat konijnen met goede verzorging en de juiste voeding en leefomstandigheden wel 10 tot 15 jaar oud kunnen worden? Uiteraard is dit per ras wel verschillend. Ook kan het geslacht, en of een dier wel of niet gecastreerd/gesteriliseerd is een verschil maken. Zo worden gesteriliseerde voedsters vaak ook ouder dan niet-gesteriliseerde voedsters.

Ouderdom is geen ziekte maar kan wel met gebreken komen, daarom enkele tips en tricks om het het oudere konijn zo makkelijk mogelijk te maken en zo goed mogelijk te verzorgen:

Voeding 
Zorg voor goede kwaliteit voeding. Het reukvermogen vermindert met de leeftijd waardoor voeding minder aantrekkelijk is dan voorheen. Hierdoor kan je dus plotseling met een kieskeurige eter te maken krijgen. Biedt bergheide-, weide-, of kruidenhooi aan, hier zit meer geur aan waardoor het eten wordt bevorderd. Voer een kwalitatieve vezelrijke geperste brok en biedt kruiden aan om de weerstand te verhogen.

Ogen
Het zicht kan verminderen door ouderdomsstaar. Daarom is het  prettig dat het verblijf niet te veel verandert en zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Senioren hebben door een lagere weerstand een hoger risico op oogbeschadigingen en andere aandoeningen, dus laat het bij problemen altijd beoordelen door de dierenarts.

Gewrichten
Een van de grootste ouderdomsklachten is het krijgen van gewrichtsproblemen. De gewrichten worden stijf en pijnlijk. Het dier heeft hier in het dagelijks leven veel last van. 

  • Plaats voedsel en water op goed bereikbare plekken. Laat het konijn niet meer uit de drinkfles drinken, dit kan erg pijnlijk zijn en daardoor leiden tot weinig vochtopname, wat vervolgens weer kan leiden tot nierfalen. 

  • Ook moeten de nagels goed in de gaten worden gehouden, omdat ze minder bewegen en deze daardoor niet meer vanzelf slijten. Het zou goed kunnen dat de nagels regelmatig moeten worden geknipt.

  • Het opeten van de blindedarmkeutels wordt moeilijker waardoor deze vast blijven plakken op de vacht. Houd het achterwerk dus goed in de gaten en maak schoon indien nodig zodat vliegen geen maden kunnen achterlaten in de vacht.

Vacht 
De wintervacht wordt minder waardoor ze zich minder goed warm kunnen houden. Haal ze daarom in het najaar/ winter naar binnen. Daarnaast kunnen ze hun vacht ook minder goed verzorgen en zullen ze vaker geborsteld moeten worden.

 

 

Maart 2024

 

Muggen? Vaccineren!

Ondanks dat het pas Maart is, zijn de eerste muggen alweer wakker geworden. Muggen zijn niet alleen vervelend voor de mens omdat ze ons uit onze slaap kunnen houden. Muggen en andere stekende insecten kunnen ook nare ziekten overbrengen op konijnen, zoals Myxomatose, RHD1 en RHD2. Deze virusziekten hebben vaak een dodelijke afloop bij konijnen.

Voorjaar
Het is belangrijk om uw konijnen tegen deze virussen te beschermen. Ons advies is om ze eenmaal per jaar te laten vaccineren. Bij voorkeur vroeg in de eerste maanden van het jaar, zodat ze tijdens de meest risicovolle periode (het voorjaar en de zomer) goed beschermd zijn. De vaccinatie werkt na drie weken.

Horrengaas
U kunt uw konijnen extra beschermen door het gebruik van horrengaas. Bij konijnen die binnen verblijven kan horrengaas voor de ramen helpen om muggen te weren. Het verblijf van buitenkonijnen kan ook beschermd worden met horrengaas. Een andere optie is vlooienbestrijding.

Afspraak
Maak snel uw afspraak voor de vaccinatie. Bij een vaccinatie krijgt uw konijn ook een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Tip: Voor het reizen naar de praktijk kan het fijn zijn om een handdoek in de reismand te leggen en een tweede handdoek over de reismand heen. Konijnen voelen zich veiliger in een donkere ruimte.

Konijnenblog
Online afspraak maken