Om u optimaal van dienst te zijn, werken de klinieken van Elke Dierenarts op afspraak.

Elke Dierenarts - Konijnenblog

Juni 2024 - Je konijn in de zomer

Net als veel mensen zijn konijnen ook gek op de zomer. 
Tegelijkertijd brengt de zomer ook een aantal risico’s met zich mee wanneer u konijnen als huisdier heeft. De meeste konijnen kunnen er namelijk heel erg van genieten om languit in de zon te liggen, maar het wordt ze ook al snel te warm. 

Verkoeling
Het klinkt heel logisch om konijnen niet in de volle zon te zetten, maar helaas zien we nog regelmatig konijnen in een (te klein) verblijf in de volle zon staan. Ieder konijn zou de mogelijkheid moeten hebben om een koele plek op te zoeken. Het meest ideale is uw konijnen de mogelijkheid te bieden om in de modder een hol te kunnen graven om de koelte onder de grond op te zoeken. 

Is deze mogelijkheid er niet, dan kunt u uw konijnen verkoeling bieden door een speciale ‘koelpad’ in het hok te leggen. Of een bevroren waterfles. Zet daarnaast een parasol voor het verblijf, of maak gebruik van een schaduwdoek. Uiteraard is het belangrijk om goed in de gaten te houden of je konijnen voldoende water hebben. Over het algemeen vinden konijnen het prettiger om uit een bak/schaal te drinken dan uit een drinkflesje. 

Stress
Denk er ook om dat je op erg warme dagen je konijn niet onnodig stress bezorgt, door bijvoorbeeld konijnen te koppelen of nagels te knippen. Te veel stress kan voor oververhitting zorgen. 

Huidmadenziekte Myiasis
Een ander aandachtspunt in de zomer is de groene vleesvlieg en de blauwgroene bromvlieg, die afkomen op ontlasting/urine van konijnen. Deze vervelende vliegen leggen eitjes in de vacht van je konijn en uit die eitjes komen maden. De maden zetten zich vast in de huid en scheiden stoffen af die de huid en het onderhuids weefsel doen afsterven. Zij eten zich als het ware een weg door de huid. Dit veroorzaakt erg veel stress, jeuk en pijn bij je konijn. Snel ingrijpen is cruciaal omdat Myiasis bij konijnen al binnen 24-48 uur fataal kan zijn. 

Voorkomen 
Om Myiasis te voorkomen zijn een aantal dingen belangrijk: 

  • Hou het verblijf van je konijnen goed schoon.
  • Check regelmatig of je konijnen geen 'plakpoep' of urinebrand' hebben. Konijnen geven het niet goed aan als ze zich niet lekker voelen. Een kleine verandering in het gedrag kan al een aanwijzing zijn dat het last van Myiasis heeft. 
  • Het afdekken van het verblijf met een muggenhor is aan te raden. 
  • In de risicovolle periode (april - oktober) kunnen konijnen preventief worden behandeld met een spray of pipetten. 
  • Konijnen met extra risico op Myiasis dienen extra goed in de gaten gehouden te worden. Dit zijn bijvoorbeeld konijnen met overgewicht, omdat zij vaak moeite hebben om hun blindedarmkeutels op te eten en deze soms in de vacht blijven hangen. Konijnen met een blaasontsteking hebben sneller last van urinebrand en konijnen met (chronische) snot of gebitsproblemen hebben sneller last van vochtige plekken in hun vacht. Dit alles maakt konijnen erg interessant voor de vliegen. 

We wensen u en uw konijnen een hele fijne zomer toe!

 

Mei 2024(Over)gewicht

Weet jij of je konijn het juiste gewicht heeft? Of is hij/zij of juist te dik?
Net als bij mensen, honden en katten is gewicht óók voor konijnen een belangrijk onderdeel van algeheel welzijn. Van alle konijnen die we op de praktijk zien, heeft het overgrote deel overgewicht. Konijnen in het wild hebben vaak een veel actiever leven dan een konijn bij ons in huis of in de tuin. In het wild zijn de dieren zo’n 11 uren per dag veel aan het rondlopen om te zoeken naar voedsel en de omgeving te verkennen. Een konijn bij ons in de tuin krijgt vaak wat voer in een bakje en hoeft hier dus totaal geen moeite voor te doen. Daarnaast hebben konijnen in het wild een ontzettend groot leefgebied waar ze de hele dag door in beweging zijn, daar kan geen enkele grote ren in de tuin aan tippen. Als we de calorieverbranding en calorie-inname op deze manier tegenover elkaar zetten is het geen verrassing dat de konijnen die we als huisdier houden over het algemeen veel te vaak te zwaar zijn. 

Wat is het juiste gewicht?
Om het juiste gewicht te bepalen kijken we liever naar hoe een konijn er uit ziet dan dat we kijken naar de cijfers. Hieronder staan de belangrijkste herkenningspunten om te bepalen of een konijn een gezond gewicht heeft.

Bij een te mager konijn steekt de ruggengraat erg uit en voelen ruggengraat en ribben scherp aan.
Bij een te dik konijn zijn ribben en ruggengraat slecht voelbaar als je er overheen aait. Ook kan de wam bij een voedster vergroot zijn. 
Bij een konijn met een goed gewicht zijn de ribben en ruggengraat gemakkelijk voelbaar maar voelen deze niet scherp aan.

Risico’s van overgewicht
Het hebben van overgewicht kan verschillende problemen veroorzaken. Zo hebben konijnen met overgewicht snel last van de gewrichten door het continu meeslepen van extra gewicht. Ze kunnen zich minder goed wassen en kunnen daarom sneller huidklachten krijgen. Wanneer een konijn open wondjes of vieze plekken heeft, zijn ze ook aantrekkelijker voor vliegen om eitjes op te leggen met maden als gevolg. Ook kunnen er aan de onderkant van de poten ontstoken plekken komen door dat er veel gewicht op komt. Deze zijn erg pijnlijk en vaak lastig te behandelen door de locatie. 

Hoe laat je een konijn (veilig) afvallen?
De belangrijkste tip om een konijn te laten afvallen is om ervoor te zorgen dat het konijn zo weinig mogelijk (tot geen) brokjes meer eet en zo veel mogelijk vers hooi. Er zijn verschillende smaken hooi met bijvoorbeeld lekkere kruiden er doorheen. Zoek uit wat jouw konijn het lekkerst vindt! Zorg ook voor voldoende beweging door bijvoorbeeld een ruime ren af te zetten of als de tuin goed is afgezet, lekker los te laten lopen. Verzin ook leuke speeltjes waardoor een konijn harder moet werken om aan het voer te komen. Stop bijvoorbeeld wat hooi of (veilige) groenten in een toiletrol. Je kan ook een ‘waslijn’ maken en met houten wasknijpers wat kruiden, bloemen of groenten ophangen. 

Voor meer advies op maat mag u gerust contact opnemen met de praktijk. Wij helpen u graag verder!

 

April 2024

Het senior Konijn

Wist u dat konijnen met goede verzorging en de juiste voeding en leefomstandigheden wel 10 tot 15 jaar oud kunnen worden? Uiteraard is dit per ras wel verschillend. Ook kan het geslacht, en of een dier wel of niet gecastreerd/gesteriliseerd is een verschil maken. Zo worden gesteriliseerde voedsters vaak ook ouder dan niet-gesteriliseerde voedsters.

Ouderdom is geen ziekte maar kan wel met gebreken komen, daarom enkele tips en tricks om het het oudere konijn zo makkelijk mogelijk te maken en zo goed mogelijk te verzorgen:

Voeding 
Zorg voor goede kwaliteit voeding. Het reukvermogen vermindert met de leeftijd waardoor voeding minder aantrekkelijk is dan voorheen. Hierdoor kan je dus plotseling met een kieskeurige eter te maken krijgen. Biedt bergheide-, weide-, of kruidenhooi aan, hier zit meer geur aan waardoor het eten wordt bevorderd. Voer een kwalitatieve vezelrijke geperste brok en biedt kruiden aan om de weerstand te verhogen.

Ogen
Het zicht kan verminderen door ouderdomsstaar. Daarom is het  prettig dat het verblijf niet te veel verandert en zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Senioren hebben door een lagere weerstand een hoger risico op oogbeschadigingen en andere aandoeningen, dus laat het bij problemen altijd beoordelen door de dierenarts.

Gewrichten
Een van de grootste ouderdomsklachten is het krijgen van gewrichtsproblemen. De gewrichten worden stijf en pijnlijk. Het dier heeft hier in het dagelijks leven veel last van. 

  • Plaats voedsel en water op goed bereikbare plekken. Laat het konijn niet meer uit de drinkfles drinken, dit kan erg pijnlijk zijn en daardoor leiden tot weinig vochtopname, wat vervolgens weer kan leiden tot nierfalen. 

  • Ook moeten de nagels goed in de gaten worden gehouden, omdat ze minder bewegen en deze daardoor niet meer vanzelf slijten. Het zou goed kunnen dat de nagels regelmatig moeten worden geknipt.

  • Het opeten van de blindedarmkeutels wordt moeilijker waardoor deze vast blijven plakken op de vacht. Houd het achterwerk dus goed in de gaten en maak schoon indien nodig zodat vliegen geen maden kunnen achterlaten in de vacht.

Vacht 
De wintervacht wordt minder waardoor ze zich minder goed warm kunnen houden. Haal ze daarom in het najaar/ winter naar binnen. Daarnaast kunnen ze hun vacht ook minder goed verzorgen en zullen ze vaker geborsteld moeten worden.

 

 

Maart 2024

 

Muggen? Vaccineren!

Ondanks dat het pas Maart is, zijn de eerste muggen alweer wakker geworden. Muggen zijn niet alleen vervelend voor de mens omdat ze ons uit onze slaap kunnen houden. Muggen en andere stekende insecten kunnen ook nare ziekten overbrengen op konijnen, zoals Myxomatose, RHD1 en RHD2. Deze virusziekten hebben vaak een dodelijke afloop bij konijnen.

Voorjaar
Het is belangrijk om uw konijnen tegen deze virussen te beschermen. Ons advies is om ze eenmaal per jaar te laten vaccineren. Bij voorkeur vroeg in de eerste maanden van het jaar, zodat ze tijdens de meest risicovolle periode (het voorjaar en de zomer) goed beschermd zijn. De vaccinatie werkt na drie weken.

Horrengaas
U kunt uw konijnen extra beschermen door het gebruik van horrengaas. Bij konijnen die binnen verblijven kan horrengaas voor de ramen helpen om muggen te weren. Het verblijf van buitenkonijnen kan ook beschermd worden met horrengaas. Een andere optie is vlooienbestrijding.

Afspraak
Maak snel uw afspraak voor de vaccinatie. Bij een vaccinatie krijgt uw konijn ook een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Tip: Voor het reizen naar de praktijk kan het fijn zijn om een handdoek in de reismand te leggen en een tweede handdoek over de reismand heen. Konijnen voelen zich veiliger in een donkere ruimte.

Konijnenblog
Online afspraak maken